6 Şubat 2019 Çarşamba

Arkadaşlık, Farkındalık, Uygulama… DEĞİŞİM KOÇLUĞU



Günümüzde gerçek anlamda paylaşımlar olmadığından, büyük çoğunluk kalabalıklar içinde yalnızdır. Oyalanmak ya da vakit geçirmek için çevrelerinde bir sürü arkadaş, akraba olsa da paylaşılan sadece zamandır. Bazıları bunu da yaşayamıyor olabilir. Her iki durumda da tek kaldığınızda içinizde anlatmak istedikleriniz, sormak istedikleriniz ya da anlam veremediğiniz şeyler için bir başkasının fikrini alma isteği ve yalnızlık duygusu ile sıkışıp kalırsınız.

En son ne zaman içinizden geçenleri anlatabildiniz? En son ne zaman gerçekten dinlendiğinizi hissettiniz? En son ne zaman korkmadan kendinizi ifade edebildiniz?

Sizin de konuşma konularınız, herkesin olduğu gibi, son tatil anılarınız, çocuklarınızın gittiği kurslar, almayı planladığınız ev, işle ilgili sorunlarınız, aşk hayatınız, politika, ekonomi, magazin ve ortak tanıdıkları çekiştirmek mi?

Peki, bu konuların içinde siz neredesiniz? Siz yoksunuz ki… Sizin hayalleriniz nerede? Sizin hayal kırıklıklarınız nerede? Sizin düşünceleriniz nerede? Bu konuların hepsi sizin çevrenizde dönse de siz değilsiniz… Ana karakter, özne, kursa giden çocuğunuz, tatildeki gezdiğiniz yerler, aşık olduğunuz kişi/eşiniz, iş arkadaşlarınız, müşterileriniz ve hükumet… Siz sadece etkilenensiniz. Kendinizi anlattığınızı düşünürken aslında siz sadece hikayedeki figüransınız… Kendinizi ve kendinizle ilgilenmeyi ne zaman bıraktınız?

Kendini arama yoluna giren birçok kişi kurs ve seminerlerden birinden diğerine akın ediyor. Farkındalık kazanmak, bilgi edinmek, çevre edinmek için gayet uygun bir yoldur. Ama her şeyden önce kendini duymak ve ne istediğini anlamak bu yolda daha rahat ilerlemeyi sağlar. Yoğun bir bilgi yığını içinde, etkilenmeden, ne istediğini, nasıl bir değişim istediğini, neye ihtiyaç duyduğunu nasıl anlayabilir ki insan. Öğrendikçe hiçbir şey bilmediği düşüncesiyle öğretiler içinde kaybolur ve yine kendini unutur. Amaç farkındalık kazanmak ve öze dönmekten, bilgi sahibi olmak için koşturmaya döner. Aslında bir eğitmenden, bir yöntemden, bir uygulamadan önce kendilerini ifade etmeye, konuşmaya, kendi düşüncelerini açıkça duymaya ihtiyaçları vardır. Ancak bu şekilde hayatlarındaki değişimin başlangıç fitili yakılabilir. Kimsenin onları anlamadığını düşündüklerinden ya da kendi düşüncelerinden çekindiklerinden, içlerindekini ifade etmekten kaçınırlar. Onun içinde “kendilerinin” farkına varmadan eğitimlerde öğrendikleri kalıba sıkışmaya çalışırlar…

Farkındalık en önemli kavram. Fark edersin ve değiştirirsin, fark edersin ve senin için doğru olanı görürsün, fark edersin ve kısır döngülerden kurtulmak için ne yapman gerektiğini anlarsın. Bütün bunlar için ilk önce zihin ve zihin oyunu nedir onu anlamak gerekmektedir. Düşündüğünüz, inandığınız her şeye tekrar bir göz atmanız gerekir… Farkındalık, zihin oyununu görmekle olur. Değişim ancak böyle başlar.

Ben bu programın adına değişim koçluğu diyorum. Amacı kendi varlığını hatırlayıp eski hayatından farklı bir hayat yaşamak isteyenlerle kahve eşliğinde sohbet etmektir. Koçluğun temeli profesyonel arkadaşlıktır. Sizi dinleyen ve hayatınıza farklı bir açıdan bakmanıza fırsat tanıyan bir arkadaştır.

Her hayatın farkındalık konusu ve dolayısıyla değişim konusu kendine hastır… İş değişikliği, ilişkilerin değişmesi, medeni durumun değişmesi, çevrenin değişmesi ya da sadece hayata bakışınızın değişmesi…

Bazen canı gönülden isteyerek, bazen de istemeden zoraki değişiklerle karşılaşabiliriz. Birlikte çalışırken istediğiniz değişikleri yapmak için nasıl bir yol haritası çizmeniz gerektiği ve kendinizi nasıl bu değişikliğe hazırlayacağınız üzerine sohbet ediyoruz. Zoraki olan değişiklerde ise, süreç içinde, dağılmadan en iyi şekilde nasıl ayak uydurabileceğinize ve değişimi nasıl pozitife çevirebileceğiniz üzerine sohbet ediyoruz. Sohbet işin görünen kısmı; asıl yapılan ise önce ne istediğinizi bulmak ve farkındalık kazanmak, sonrada uygulamaya geçmektir.

Profesyonel arkadaşlık aslında sizi sizden daha çok düşünür. Sırdaştır, yoldan çıktığınızda sizi uyarır, amacınızı hatırlatır, hayata ve olaylara farklı açılardan bakmanızı, kalıplaşmış düşüncenizi fark etmenize yardımcı olur. Bir arkadaş kendi hayat telaşından sizi doğru düzgün dinlemiyorken ya da siz de onun sorunlarıyla da ilgilenmek zorunda kalırken; koçlukta odak noktası sadece siz oluyorsunuz.

Evrensel düzende her türlü iletişim, ilişki, etkileşim alış veriş üzerine kurulmuştur. Değişim koçluğunda enerjinin iki taraf için dengeli ve akıcı olması için size verilen bilgi, ilgi ve zamana karşılık sizin de bir şeyler vermeniz, enerjinin dengelenmesine yardımcı olacaktır. Bir profesyonelle çalışmanın veriş kısmı ücret ile olmaktadır ve bu, her iki taraf içinde en uygun dengelenme yoludur.

Güzelleşmek ve sağlıklı olmak için çaba, para ve zaman harcanıp özen gösterilirken; ruh güzelliği ve sağlığı hep ihmal ediliyor. Kişinin içinde bulunduğu duruma göre bir koça, bir psikoloğa ya da bir psikiyatra başvurması hayatını düzenleyebilecekken bundan itina ile kaçınılıyor. Bedensel sağlık ve güzellikle ilgilenirken ya da maddi kaygılar içinde kendinizi ihmal ederken gelecek yaşamınızdan çalıyor ve hasarlarınızı gün geçtikçe daha da derinleştiriyorsunuz.

Sadece bilgi almakla yetinmeyin. Hiçbir bilgi uygulanmadan sizin olamaz… Değişmeyi, hayatınızı değiştirmeyi istiyorsanız ve bu isteğinizde samimiyseniz artık harekete geçin…


Daha fazla bilgi ve randevu için arslaneb@gmail.com a yazabilirsiniz...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder